II. Nyári Zánkai Zenetábor

2021-11-08


SZAKMAI BESZÁMOLÓ
0161 – MMA – 21 – P
TÁLOS EDIT ALAPÍTVÁNY – 2021.


A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2021-ben ismét megrendezésre került a Tálos Edit Alapítvány szervezésében a „II. Nyári Zánka Zenetábor” című tehetséggondozó tábor zeneiskolai és zeneművészeti szakgimnáziumi tanulók részére. Az elnyert pályázati forrás, 500.000 Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével az alapítvány a legmesszemenőbbekig támogatta a résztvevő tanulókat a művészetoktatás, művészeti nevelés segítségével, hogy megtapasztalhassák a muzsikálás mindennapi örömét, a színpadi sikerek pozitív élményét, hogy ez által fejlődhessen egész személyiségük. A zárókoncert megrendezésével biztosítottuk valamennyi tanuló színpadi szereplésének lehetőségét, ezáltal a legtehetségesebb növendékek előadói megnyilatkozását is, mellyel a későbbi zenei pályájukat is elősegítettük.

2021.07.20 – 25. között a II. Nyári Zánkai Zenetábor, Bicskei Város Önkormányzatának Gyermek-és Ifjúsági Táborában, 8251 Zánka, Újhegyi út 21. szám alatt került megrendezésre. A táborban összesen 78 fő vett részt (1 fő betegség miatt lemondta a tábori részvételt). A résztvevők az alábbi kategóriák szerint vettek részt a táborban:
- 39 fő székesfehérvári zeneiskolai tanuló
- 26 fő móri zeneiskolai tanuló,
- 1 fő budapesti zeneiskolai tanuló
- 8 fő zenepedagógus
- 3 fő képzőművészeti végzettségű pedagógus, valamint
- 1 fő programozó matematikus.

A táborban az alábbi, többalkalmas lehetőségeket/programokat biztosítottuk a résztvevőknek:
 egyéni hangszeres óra
 kamarazene/zenekari óra
 tanárokkal való konzultáció
 középiskolai tanulók részére közösségi szolgálat teljesítése
 hangszerkészítés (pl.: vihardob)
 képzőművészeti tevékenységek, alkotó foglalkozások biztosítása
 csapatversenyek
 csapatzászló és csapatinduló készítése
 közös tánc tanulása élő zenére
 strandolás
 bátorságpróba

Egyéb, egyalkalmas programok biztosítása:
 Corpus Rézfúvós Kvintett koncertje és hangszerbemutató előadása
 Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló tagjainak előadása és interaktív foglalkozása
 táborzáró hangverseny szülők, nagyszülők, vendégek részére
 kirándulás Révfülöpre és onnan 1 órás balatoni hajózás
 közös fagylaltozás

Zenepedagógusok:
 Bergerné Szőnyi Anna (Székesfehérvár): hegedű, mélyhegedű
 Berger Tamás (Mór): furulya és rézfúvós hangszerek
 Burján Gabriella (Székesfehérvár): hegedű
 Buzga Bence (Mór): rézfúvós hangszerek
 Mezei Adrienn (Székesfehérvár): hegedű és gitár
 Pálföldi Tamás (Mór és Székesfehérvár): ütőhangszerek és zongora
 Svéd Fanni Virág (Székesfehérvár): cselló
 Varga Bence (Székesfehérvár): ütőhangszerek

Egyéb végzettségű, segítő pedagógusok:
 Borbély Ilona (Székesfehérvár): programozó matematikus – kézműves programok felelőse
 Udvardy Andrea (Mór): fejlesztő pedagógus – mozgásos programok felelőse
 Schrenk Rita Anna – képzőművész pedagógus, képzőművészet terapeuta
 Csuti Zsófia Ágnes – rajztanárA tábor programjainak rövid, áttekintő összefoglalása:

2021.07.20. Utazás a tábor helyszínére, szállás elfoglalása, csapatok beosztása, a tanulók beosztása a hangszeres egyéni és kamarazene/zenekari órákra, a hét egyéb fontosabb programjainak, szabályainak ismertetése, székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló előadóinak interaktív programja

2021.07.21. Egyéni és kamarazenei/zenekari órák; strandolás; Corpus Rézfúvós Kvintett vendégművészeinek szereplése, hangszerbemutató előadása

2021.07.22. Egyéni és kamarazenei/zenekari órák; csapatversenyek; strandolás

2021.07.23. Egyéni és kamarazenei/zenekari órák; 1 órás balatoni hajózás Révfülöpről; közös fagylaltozás

2021.07.24. Egyéni és kamarazenei/zenekari órák; strandolás; szülők, nagyszülők részére nyilvános, táborzáró hangverseny, bátorságpróba

2021.07.25. Reggelizést követően összepakolás, hazautazás


Részletes szakmai beszámoló:

2021.07.20.

Az utazás 10.00 órakor indult Mórról Székesfehérvár érintésével. A nagybuszon összesen 45 fő utas fért el, a többi tanuló utaztatását az alapítvány a szülők és pedagógusok bevonásával, segítségével szervezte meg. A nagybusz rendelkezésre állása kifejezetten örvendetes, hiszen számos bőrönd mellett rengeteg hangszer és kottaállvány szállítását kellett megoldanunk.

Az első nap során – az érkezést követően – a közös ebéd elfogyasztása, a szálláshelyek elfoglalása, a táborozás közös szabályainak megbeszélése, egyéni hangszeres tanárok, órák, csapatok beosztása és a heti feladatok kiosztása történt meg. Fontos kiemelnünk, hogy a tábori környezetben részt vevő gyermekek számos új helyzettel, szituációval szembesültek – főképp az elzártságot jelentő Covid járványügyi helyzetet követően -, melyek mind pozitív hatást gyakoroltak egyéni személyiségfejlődésükre. Alkalmazkodniuk kellett egy új helyszínhez, ismeretlen szobatársakhoz, esetenként új - zenei fejlődésüket is motiváló – szaktanárokhoz.

A tábori részvétel lehetőséget biztosított szociális környezetük bővítésére, gazdagítására, új kapcsolatok kialakítására, az együttműködés gyakorlására. Művészeti óráik, hangszeres gyakorlásaik, szereplésük számtalan érzelem megélésére teremtett alkalmat.

Az első nap során Dr. Nagy Rezső, a Fejér Megyei TIT elnökének felügyelete alatt a Székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló fiatal – állandó szakkörvezető tagjai – előadói érkeztek.
Az előadók névsora:
- Nagy Zsófia – doktorandusz hallgató
- Banc Roland – MA egyetemi hallgató
- Keserű Norbert – MA egyetemi hallgató
- Berger Hanna Sára – középiskolai tanuló

A táborozók korosztályukhoz igazodó - tudományos előadásokat hallgathattak meg, melyet rövid interaktív foglalkozások követtek. Késő este az előadók a tábor helyszínére szállított távcsöveken (Newton Skywatcher, Dobson Skywatcher) keresztül mutattak több égitestet (Jupiter, Saturnus, Hold) a fiatalok részére.
A táborozók az ismeretterjesztő előadások keretében pl.: a hang fizikai tulajdonságaival is megismerkedhettek. Az előadást követően totó vetélkedő keretében adtak számot az elhangzott információk elsajátításával kapcsolatban.

Heti többalkalmas – folyamatosan zajló - programok:
A mindennapos trombitaszó ébresztőt követően reggeli várta a gyerekeket, melyet a délelőtti hangszeres órák, gyakorlások követték.

Udvardy Andrea pedagógus vezetésével a gyerekek egy része közös koreográfia alapján táncot tanult, melyet a zárókoncert keretében mutattak be szüleik, nagyszüleik részére. A többi zeneiskolai tanuló a tánchoz szükséges zenét tanulta meg és játszotta.

A hét folyamán számos képzőművészeti alkotás is született. Borbély Ilona, Schrenk Rita Anna, valamint Csuti Zsófia azoknak a gyerekeknek tartottak kiegészítő tehetséggondozó foglalkozásokat, akiknek éppen nem volt egyéni hangszeres vagy zenekari órájuk. Ők ezeken a helyszíneken tudtak elmélyedni hangszerkészítési vagy egyéb képzőművészeti tevékenység keretében.


A csapatokra osztott gyermekek közös indulót és csapatzászlót készítettek a héten, melyet a zárókoncerten szintén bemutattak a látogatóknak. Ezen kívül csapatversenyek keretében adtak számot rátermettségükről

A hét folyamán kikapcsolódásképpen 3 alkalommal strandolni vittük a gyerekeket.

2021.07.21.
A szokásos napi menetrendet (hangszeres órák, gyakorlás, ebéd, strandolás) ezen a napon egy meglepetés koncert zárta. A délutáni hazaérkezéskor már várta őket a Corpus Rézfúvós Kvintett, akiknek tagjai: Hámori János – zeneakadémiai tanár, Buzga Bence - katonazenész, Acsai Gábor - katonazenész, Györök Máté - katonazenész és Sánta Martin – katonazenész, mindannyian kiváló muzsikusok.

Előadásuk során számos korszak zenéinek alkotásaiból szólaltattak meg műveket. A koncertet Hámori János kiváló hangszerbemutató előadása gazdagította. A gyerekek nyelvén elhangzott hangszerbemutató előadás számos érdekes elemmel kiegészítve fontos információkhoz juttatta a résztvevőket a fúvós hangszerek megszólaltatásának elvével kapcsolatban. A Corpus Rézfúvós Kvintett 100.000 Ft tiszteletdíjban részesült a pályázati támogatás segítségével.

2021.07.22.
Ezt a napot a táborzáró koncertre való felkészülésre szántuk. Nem hívtunk vendéget és strandolni sem vittük a gyerekeket. Délelőtt és délután is hangszeres órákkal, gyakorlással töltöttük az időt. A szorgos nap végét csapatépítő vetélkedőkkel zártuk.

2021.07.23.
Július 23-án balatoni hajózásra vittük a gyerekeket, mely nagy élményt nyújtott számukra, de a kivitelezés igazi kihívást jelentett a pedagógusok részére. A 66 fő tanulót Zánkáról vonattal kellett átjuttatni Révfülöpre.
Az ajándékpólók segítségével mindegyik gyermek gazdagodott egy emlékkel, amelyet mindenki hazavihetett, ugyanakkor a tanárok sokkal könnyebben felismerhették a hozzájuk tartozó gyerekeket fel-és leszálláskor.

2021.07.24.
A zenetábor utolsóelőtti napját a gyerekek számára legizgalmasabb eseménnyel zártuk, a záróhangversennyel. Ezen az alkalmon bemutathatta mindenki, hogy az elmúlt egy hét folyamán mit sajátított el. Legfőképp kamarazenei, zenekari összeállításban játszottak a gyerekek, hiszen törekszünk arra, hogy a tábor összes, azaz mind a 66 fő résztvevője megnyilvánulhasson akár több kamarazenei csoport keretében is.

A koncerten bemutatták az elsajátított műveket, majd zárásként elénekelték a saját maguk által összeállított csapatindulókat is. A szülők nagyon hálásak voltak ezért az alkalomért, hiszen a tanév során az elszigetelődés következtében kevés jelenléti fellépés tudott megvalósulni. A létszámot tekintve rengeteg szülő eljött Székesfehérvár és Mór környékéről, hogy élőben láthassa, hallhassa gyermekét, unkáját a színpadon. (kb. 100 fő). A napot az éjszakába nyúló bátorságpróba zárta.

2021.07.25.
Az utolsó nap folyamán a reggelit követően a becsomagolás, valamint a szobák, az udvar rendbetétele követte, majd a hazautazás.


TámogatóinkA Cookie-król - Azért használunk cookie-kat, hogy javíthassuk a böngészési élményt és a weboldalt.
További információért kattintson ide!