SZAKMAI BESZÁMOLÓ 0030 – MMA – 23 – P TÁLOS EDIT ALAPÍTVÁNY – 2023.

2023-12-29A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2023-ban ismét megvalósult, immár 4. alkalommal - 2023.07.10 – 16. között - a IV. Zánkai Zenetábor. Az elnyert pályázati forrást a táborban részt vevő tanulók és pedagógusok egyenpólóinak beszerzésére, valamint egy szakmai program előadójának megbízási díjára fordította szervezetünk.

1. IV. Zánkai Zenetábor – 2023.07.10 – 16.
2023 nyarán, az alapítvány szervezésében ismét megvalósult az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő nyári zenetábor. Az idei évben – a közösségi oldal zárt csoportjában feltett igényfelmérés alapján - egy nappal meghosszabbítottuk a tábor időintervallumát a szülők és a tanulók kérésének megfelelően. Így az idei évben 7 nap/6 éjszakát töltöttek a résztvevők a művészeti táborban. A „IV. Zánkai Zenetábor” című tehetséggondozó tábor
zeneiskolai és zeneművészeti szakgimnáziumi tanulók részére került meghirdetésre, melyen, 2023 nyarán összesen 79 fő (69 tanuló, 10 felnőtt) vett részt. Az elnyert pályázati forrás, 300.000 Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével az alapítvány a legmesszemenőbbekig támogatta a résztvevő tanulókat a művészetoktatás, művészeti nevelés segítségével, hogy megtapasztalhassák a muzsikálás mindennapi örömét, a színpadi sikerek pozitív élményét, hogy ez által fejlődhessen egész személyiségük. A zárókoncert megrendezésével biztosítottuk valamennyi tanuló színpadi szereplésének lehetőségét, a legtehetségesebb növendékek előadói megnyilatkozását is, mellyel remélhetőleg későbbi zenei pályájukat is elősegítettük.

2023.07.10 - 16. között a IV. Zánkai Zenetábor, Bicskei Város Önkormányzatának Gyermek-és Ifjúsági Táborában, 8251 Zánka, Újhegyi út 21. szám alatt került megrendezésre. A táborban összesen 79 fő vett részt. A résztvevők az alábbi kategóriák szerint vettek részt a táborban:
- 47 fő székesfehérvári zeneiskolai tanuló
- 19 fő móri zeneiskolai tanuló,
- 1 fő győri középiskolai tanuló
- 2 fő budapesti zeneiskolai tanuló
- 7 fő zenepedagógus
- 3 fő egyéb pedagógus (mozgás, képző, programozás)

A táborban az alábbi, többalkalmas lehetőségeket/programokat biztosítottuk a résztvevőknek:
 egyéni hangszeres óra
 kamarazene/zenekari óra
 tanárokkal való konzultáció
 középiskolai tanulók részére közösségi szolgálat teljesítése
 hangszerkészítés
 képzőművészeti tevékenységek, alkotó foglalkozások biztosítása
 csapatversenyek
 csapatzászló és csapatinduló készítése
 strandolás, karaoke, tánc

Egyéb, egyalkalmas programok biztosítása:
 Sőnfeld Mátyás interaktív hangszerbemutatója és közös hangszerkészítés
 táborzáró hangverseny szülők, nagyszülők, vendégek részére

Zenepedagógusok:
 Bergerné Szőnyi Anna (Székesfehérvár): hegedű, mélyhegedű
 Berger Tamás (Székesfehérvár/Mór): furulya és rézfúvós hangszerek
 Burján Gabriella (Székesfehérvár): hegedű
 Lascsik Mátyás (Mór): fafúvós hangszerek. furulya, fuvola, klarinét
 Nagyné Szűcs Éva: zongora, korrepetíció, kórus
 Pálföldi Tamás (Mór és Székesfehérvár): ütőhangszerek és zongora
 Varga Bence (Székesfehérvár): ütőhangszerek

Egyéb végzettségű, segítő pedagógusok:
 Borbély Ilona (Székesfehérvár): programozó matematikus – kézműves programok
felelőse
 Sallér László Márton (Székesfehérvár): természettudományos tantárgyak, informatika
 Udvardy Andrea (Mór): fejlesztő pedagógus – mozgásos programok felelőse


A tábor programjainak rövid, áttekintő összefoglalása:
2023.07.10. Utazás a tábor helyszínére, szállás elfoglalása, csapatok beosztása, a tanulók beosztása a hangszeres egyéni és kamarazene/zenekari órákra, a hét egyéb fontosabb programjainak, szabályainak ismertetése.
2023.07.11. Reggeli torna, egyéni és kamarazenei/zenekari órák; strandolás
2023.07.12. Reggeli torna, egyéni és kamarazenei/zenekari órák; Sőnfeld Mátyás – Zenebatyu - interaktív hangszerbemutató előadása és közös hangszerkészítés
2023.07.13. Reggeli torna, egyéni és kamarazenei/zenekari órák; csapatversenyek; strandolás
2023.07.14. Reggeli torna, egyéni és kamarazenei/zenekari órák; strandolás;
2023.07.15. Reggeli torna, közös főpróba, Szülők, nagyszülők részére nyilvános, táborzáró hangverseny
2023.07.16. Reggelizést követően összepakolás, hazautazás

Részletes szakmai beszámoló:
2023.07.10.
Tálos Edit Alapítvány szervezésében nagybuszos utazás igénybevételével jutottak el a tanulók a IV. Zánkai Zenetáborba 2023.07.10-én Mór – Székesfehérvár – Zánka – Mór; hazautazás: 2023.07.16-án Mór – Zánka – Székesfehérvár – Mór. Az utazás 10.00 órakor indult Mórról Székesfehérvár érintésével. A nagybuszon összesen
45 fő utas fért el, a többi tanuló utaztatását az alapítvány a szülők és pedagógusok bevonásával, segítségével szervezte meg. A nagybusz rendelkezésre állása kifejezetten örvendetes, hiszen számos bőrönd mellett rengeteg hangszer és kottaállvány szállítását kellett megoldanunk. Az első nap során – az érkezést követően – a közös ebéd elfogyasztása, a szálláshelyek elfoglalása, a táborozás közös szabályainak megbeszélése, egyéni hangszeres tanárok, órák, csapatok beosztása és a heti feladatok kiosztása történt meg.

A tábori részvétel lehetőséget biztosított a tanulók számára szociális környezetü gazdagítására, új kapcsolatok kialakítására, az együttműködésre, a csapatban való gondolkodásra, a közös produkciók gyakorlására, az egyéni hangszeres fejlődésre.

2023.07.10 - 16. között megszervezésre került folyamatos programok: közös reggeli torna; egyéni és csoportos kamara és zenekari órák, kézműves foglalkozások, sorversenyek, csapatépítő játékok, strandolás

A mindennapos trombitaszó ébresztőt követően, közös torna, majd reggeli várta a zenetábor résztvevőit.
Délelőttönként egyéni és kiscsoportos/kamarazene órák, gyakorlások, míg délutánonként a zárókoncertre készülő összevont zenekari próbák zajlottak.

A tábor hetében számos képzőművészeti alkotás (pl.: hangszer, csapatzászló, ékszerek) is született. Borbély Ilona tartott a gyerekeknek kiegészítő tehetséggondozó foglalkozásokat. További közösségi programokat jelentettek a résztvevők számára: A csapatokra osztott gyermekek a hét során közös indulókat és csapatzászlókat készítettek, melyet a zárókoncerten szintén bemutattak szüleiknek, látogatóknak. Ezen kívül csapatversenyek, sorversenyek, zenei műveltségi vetélkedők keretében adtak számot rátermettségükről.

A hét folyamán kikapcsolódásképpen 3 alkalommal strandolni vittük a gyerekeket, valamint esténként megrendezésre került karaoke partin énekelhettek vagy „Just Dance” keretében táncolhattak.


2023.07.12. Sőnfeld Mátyás interaktív ökohangszerbemutató előadása és közös hangszerkészítés

Sőnfeld Mátyás igazán egyedülálló és társtudományokban/ismeretekben gazdag előadása valóban hatást gyakorolt a táborban résztvevő gyerekekre. Az ökohangszer bemutató során megismerhették, hogy miként lehet a leghétköznapibb használati tárgyakból (papír, befőttesgumi, fakanál, konzerves doboz) hangszert varázsolni. Ugyanakkor a játékos
ismertető fizika, akkusztika, anyagismeret és egyéb tantárgyak alapismereteibe is betekintést nyújtott. A bemutató végén az előadó segítségével a tanulók szívószálból készült dudát, harsonát is készítettek.

A zenetábor utolsóelőtti napját a gyerekek számára legizgalmasabb eseménnyel fejeztük be, a záróhangversennyel. A táborzáró koncert előtt kiosztásra kerültek a Magyar Művészeti Akadémia segítségével beszerzésre került egyen pólók. Az ajándékpólók segítségével mindegyik gyermek gazdagodott egy emlékkel, amelyet mindenki hazavihetett.

A zárókoncerten bemutatták az elsajátított (egyéni/kamara/zenekari) műveket, majd zárásként elénekelték a saját maguk által összeállított csapatindulókat is. A létszámot tekintve rengeteg szülő eljött Székesfehérvár és Mór környékéről, hogy élőben láthassa, hallhassa gyermekét, unkáját a színpadon. (kb. 100 fő). A napot az éjszakába nyúló táncos est zárta.

Közös hangszerkészítés Sőnfeld Mátyással Hangszerbemutató előadás -Sőnfeld Mátyás

2023.07.16.
Az utolsó nap folyamán a reggelit követően a becsomagolás, valamint a szobák, az udvar rendbetétele követte, majd a hazautazás. Az alapítvány a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósult IV. Zánkai Zenetábor megrendezésével kapcsolatban a szakmai beszámolót, valamint hivatalos logóját elhelyezte a taloseditalapitvany.hu weboldalán. A megvalósult pályázati programmal kapcsolatban a szervezet közösségi oldalán is hírt adott. Az eredményes pályázat hírét szintén közzé tettük a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium honlapján és Facebook közösségi oldalán, valamint az alábbi hírek jelentek meg az eseményekkel kapcsolatban:
https://www.szekesfehervar.hu/zenetabor-zankan-ismet-csobbantak-a-zeneben
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=taloseditalapitvany&set=a.312330921120597
https://www.facebook.com/taloseditalapitvany/videos/300410189212767
https://www.facebook.com/taloseditalapitvany/videos/1022122415472596

HÁLÁSAN KÖSZÖNJÜK A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA TÁMOGATÁSÁT, ÉS BÍZUNK BENNE, HOGY TÁMOGATÁSUKKAL TOVÁBBI EREDMÉNYES PROGRAMOKAT VALÓSÍTHATUNK MEG!

Tisztelettel:

Székesfehérvár, 2023.12. 15. Bergerné Szőnyi Anna
kuratóriumi elnökTámogatóink

A Cookie-król - Azért használunk cookie-kat, hogy javíthassuk a böngészési élményt és a weboldalt.
További információért kattintson ide!