SZAKMAI BESZÁMOLÓ 0311 – MMA – 22 – P TÁLOS EDIT ALAPÍTVÁNY – 2022.

2023-01-07


A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2022-ben ismét kiemelt szakmai programokat tudott szervezetünk megvalósítani. Az elnyert pályázati forrás segítségével az eredetileg tervezett három projekt sikeresen megvalósult: nyári zenetábor, szakmai kurzus ütőhangszeres növendékek részére és a 3-4 évente megrendezésre kerülő nagyszabású 100 hegedűs koncert. A pályázatot illetően módosítást egy esetben kellett szervezetünknek kérvényeznie, melyet az elfogadást követően az alábbiak szerint változtattunk meg: kurzusvezetésre az eredetileg tervezett 2 fő helyett Hoff Marcellt kérte fel az alapítvány. Ennek oka, hogy az elnyert összeg kevesebb volt az igényeltnél, valamint a megemelkedett üzemanyagárak miatt több kiadásba került a nyári zenetáborba történő nagybuszos utaztatás, így a kurzusvezetésre szánt tiszteletdíjra kevesebb összeget tudott szervezetünk fordítani.

1. III. Nyári Zánkai Zenetábor – 2022.07.12 – 17.

Az alapítvány szervezésében ismét megrendezhettük az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő nyári zenetábort. A „III. Nyári Zánkai Zenetábor” című tehetséggondozó tábor zeneiskolai és zeneművészeti szakgimnáziumi tanulók részére került meghirdetésre, melyen, 2022 nyarán összesen 74 fő (64 tanuló, 10 felnőtt) vett részt. Az elnyert pályázati forrás, 600.000 Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével az alapítvány a legmesszemenőbbekig támogatta a résztvevő tanulókat a művészetoktatás, művészeti nevelés segítségével, hogy megtapasztalhassák a muzsikálás mindennapi örömét, a színpadi sikerek pozitív élményét, hogy ez által fejlődhessen egész személyiségük. A zárókoncert megrendezésével biztosítottuk valamennyi tanuló színpadi szereplésének lehetőségét, a legtehetségesebb növendékek előadói megnyilatkozását is, mellyel remélhetőleg későbbi zenei pályájukat is elősegítettük

A nyári zenetábor megrendezése óta örömmel értesültünk arról, hogy két tanuló is felvételt nyert zeneművészeti szakgimnáziumba ütőhangszeres szakra. (1 tanuló Győrbe, 1 tanuló Székesfehérvárra).

2022.07.12 - 17. között a III. Nyári Zánkai Zenetábor, Bicskei Város Önkormányzatának Gyermek-és Ifjúsági Táborában, 8251 Zánka, Újhegyi út 21. szám alatt került megrendezésre. A táborban összesen 74 fő vett részt. A résztvevők az alábbi kategóriák szerint vettek részt a táborban:
- 39 fő székesfehérvári zeneiskolai tanuló
- 21 fő móri zeneiskolai tanuló,
- 1 fő budapesti zeneiskolai tanuló
- 1 fő győri zeneművészeti szakgimnáziumi tanuló
- 2 fő székesfehérvári végzős zeneművészeti szakgimnáziumi tanuló - tanársegéd
- 7 fő zenepedagógus
- 3 fő egyéb pedagógus (mozgás, képző, programozás)

A táborban az alábbi, többalkalmas lehetőségeket/programokat biztosítottuk a résztvevőknek:
- egyéni hangszeres óra
- kamarazene/zenekari óra
- tanárokkal való konzultáció
- középiskolai tanulók részére közösségi szolgálat teljesítése
- hangszerkészítés
- képzőművészeti tevékenységek, alkotó foglalkozások biztosítása
- csapatversenyek
- csapatzászló és csapatinduló készítése
- strandolás, karaoke, tánc

Egyéb, egyalkalmas programok biztosítása:
- MusiColore Énekegyüttes koncertje és interaktív foglalkozása
- táborzáró hangverseny szülők, nagyszülők, vendégek részére

Zenepedagógusok:
- Bergerné Szőnyi Anna (Székesfehérvár): hegedű, mélyhegedű
- Berger Tamás (Székesfehérvár/Mór): furulya és rézfúvós hangszerek
- Burján Gabriella (Székesfehérvár): hegedű
- Buzga Bence (Mór): rézfúvós hangszerek
- Pálföldi Tamás (Mór és Székesfehérvár): ütőhangszerek és zongora
- Varga Bence (Székesfehérvár): ütőhangszerek
- Vajda Zsuzsanna: zongora, korrepetíció, kórus

Egyéb végzettségű, segítő pedagógusok:
- Borbély Ilona (Székesfehérvár): programozó matematikus – kézműves programok felelőse
- Udvardy Andrea (Mór): fejlesztő pedagógus – mozgásos programok felelőse
- Schrenk Rita Anna – képzőművész pedagógus, képzőművészet terapeuta
- Varga Nadin – végzős zeneművészeti szakgimnáziumi tanuló - zongora

A tábor programjainak rövid, áttekintő összefoglalása:
2022.07.12. Utazás a tábor helyszínére, szállás elfoglalása, csapatok beosztása, a tanulók beosztása a hangszeres egyéni és kamarazene/zenekari órákra, a hét egyéb fontosabb programjainak, szabályainak ismertetése.
2022.07.13. Egyéni és kamarazenei/zenekari órák; strandolás; MusiColore Énekegyüttes vendégművészeinek szereplése, interaktív előadása
2022.07.14. Egyéni és kamarazenei/zenekari órák; csapatversenyek; strandolás
2022.07.15. Egyéni és kamarazenei/zenekari órák; csapatversenyek; strandolás
2022.07.16. Egyéni és kamarazenei/zenekari órák; strandolás; szülők, nagyszülők részére nyilvános, táborzáró hangverseny
2022.07.17. Reggelizést követően összepakolás, hazautazás

Részletes szakmai beszámoló:

2022.07.12.


A Tálos Edit Alapítvány a III. Nyári Zánkai Zenetábor nagybuszos személyszállítás költségeit a pályázati forrás felhasználásával (táborba utazás: 2022.07.12-én Mór – Székesfehérvár – Zánka – Mór; hazautazás: 2022.07.17-én Mór – Zánka – Székesfehérvár – Mór) finanszírozta. Az utazás 10.00 órakor indult Mórról Székesfehérvár érintésével. A nagybuszon összesen 45 fő utas fért el, a többi tanuló utaztatását az alapítvány a szülők és pedagógusok bevonásával, segítségével szervezte meg. A nagybusz rendelkezésre állása kifejezetten örvendetes, hiszen számos bőrönd mellett rengeteg hangszer és kottaállvány szállítását kellett megoldanunk.Az első nap során – az érkezést követően – a közös ebéd elfogyasztása, a szálláshelyek elfoglalása, a táborozás közös szabályainak megbeszélése, egyéni hangszeres tanárok, órák, csapatok beosztása és a heti feladatok kiosztása történt meg.
A tábori részvétel lehetőséget biztosított a tanulók számára szociális környezetük gazdagítására, új kapcsolatok kialakítására, az együttműködés, a csapatban való gondolkodás és a közös munka gyakorlására. Művészeti óráik, hangszeres gyakorlásaik, szereplésük a színpadon való helytállást, kiállást, közlekedést és számtalan érzelem megélését tette lehetővé.

2022.07.13. – MusiColore Énekegyüttes koncertje

A tábor második napját a MusiColore, acapella énekegyüttes jóhangulatú koncertje színesítette. Az énekegyüttes résztvevőinek több tagja is ismerős volt a gyerekek többségének körében, hiszen a fellépő művészek közül tanítottak vagy jelenleg is oktatják a gyerekeket a székesfehérvári zeneiskolában/szakgimnáziumban.
Az énekegyüttes tagjai:
- Radics Éva
- Wágnerné Ughy Tünde
- Bódi Réka Ágnes
- Földesi Zalán
- Mihály György
- Pintér PéterA koncertet a tábor ütőhangszeres tanáraival (Pálföldi Tamás és Varga Bence) közös műsorszámok zárták. Az énekegyüttes tiszteletdíját az alapítvány a Magyar Művészeti Akadémia által biztosított pályázati forrásból teljesítette.2022.07.14 -16. Heti többalkalmas – folyamatosan zajló - programok:

A mindennapos trombitaszó ébresztőt követően reggeli várta a gyerekeket, melyet a délelőtti hangszeres órák, gyakorlások követték.


A tábor hetében számos képzőművészeti alkotás (pl.: hangszer) is született. Borbély Ilona, Schrenk Rita Anna pedagógusok azoknak a gyerekeknek tartottak kiegészítő tehetséggondozó foglalkozásokat, akiknek éppen nem volt egyéb zenei elfoglaltsága, egyéni hangszeres vagy zenekari órája.


2022.07.16.

A zenetábor utolsóelőtti napját a gyerekek számára legizgalmasabb eseménnyel fejeztük be, a záróhangversennyel. A táborzáró koncert előtt kiosztásra kerültek a Magyar Művészeti Akadémia segítségével beszerzésre került egyen pólók. Az ajándékpólók segítségével mindegyik gyermek gazdagodott egy emlékkel, amelyet mindenki hazavihetett.
A koncerten bemutatták az elsajátított műveket, majd zárásként elénekelték a saját maguk által összeállított csapatindulókat is. A létszámot tekintve rengeteg szülő eljött Székesfehérvár és Mór környékéről, hogy élőben láthassa, hallhassa gyermekét, unkáját a színpadon. (kb. 100 fő). A napot az éjszakába nyúló táncos est zárta.

2022.07.17.
Az utolsó nap folyamán a reggelit követően a becsomagolás, valamint a szobák, az udvar rendbetétele követte, majd a hazautazás.

2. „100 hegedűs” koncert

Megvalósulás időpontja és helyszíne: 2022. november 16. – Székesfehérvár, ARSO Székház, Szabadságharcos u. 59.
A szakmai rendezvény megvalósítását rengeteg tevékenység és munkafolyamat előzte meg: elsőként a fellépő csoportok meghatározása, a képességekhez mért előadási darabok kiválasztása, majd az ezt követte rengeteg egyéni óra, és az egyre bővülő együttes, kamarazenei munka. Az egyik legnagyobb kihívást a rendezvény megvalósításához alkalmas helyszín felkeresése jelentette.

Ugyanakkor a projekt aktualitását növelte, hogy a vonós tanszak pedagógusai - hagyományaiknak megfelelően – 3-5 évente rendezik meg az ún. „100 hegedűs” projektnapot, melybe bevonják a tanszak apraját-nagyját. Legutóbb 2018-ban szervezte meg az alapítvány ezt a rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Ennek a rendezvénynek a célja egyrészről a hagyomány ápolása, valamint a vonós tanszak széleskörű munkájának, valamint az alap-és középfokú vonós oktatás kapcsolatának bemutatása volt.

2022-ben az alábbi műsorral várták a közönséget:

- Tálos Edit Alapítvány Tücsökzenekara előadásában a Tücsök és a hangya című történet átdolgozása hangzott el: La Fontaine meséje nyilván mindenki számára ismert, melyben a tücsöknek télen felkopik az álla, és a hangya, akihez segítségért folyamodik megdorgálja, mert saját véleménye szerint egész nyáron semmi hasznosat nem tett, csak hegedülgetett. Nos, a Tücsökzenekarosok ezt a tevékenységet, azaz a hegedülést egy kicsit másképpen gondolták, hiszen többségük a Nyári Zánkai Zenetáborban is folytatta a gyakorlást és megállapították, hogy nem is olyan könnyű ezen a hangszeren szépen és könnyedén muzsikálni.
A Tücsökzenekar tagjai: Ács Márton, Bognár Dávid, Entz Dominika, Gumbér Zenina, Keller Mátyás, Keresztes-Kiss Anna, Király Liliána, Kovács Barka, Kósa Benedek, Krüger Jázmin, Méhész Alma, Papp Bence, Páll Keve és Sallér Anna. A történet előadásában közreműködtek felkészítő tanáraik Bergerné Szőnyi Anna, Varró János – népzenész/zenepedagógus és Vajda Zsuzsanna - korrepetitor. Tücsökzenekari szereplés lehetővé tette a vonós hangszeren tanuló legkisebbek számára is, hogy megismerkedhessenek a színpadi szereplés gyakorlatával.

- A Tücsökzenekar után következtek a legkisebb Csellisták. A fellépők között akadt olyan csellóművész palánta, aki kb. 2 hónapja vette kezébe először a hangszert. Két műsorszámmal készültek: Süss fel nap és Brodszky: Gólyanóta. Az apró csellisták felkészítő pedagógusai: Hartyáni Zsuzsanna és Györfi Zsófia, zongorán közreműködött: Vajda Zsuzsanna.

- Harmadik műsorszámként a MarCello Együttes lépett színpadra, amely 2019-ben alakult meg. A formáció megalakulását megelőzően már több iskolai rendezvényen közreműködtek kisebb – nagyobb kamaracsoportokban a gordonka tanszaki hangversenyek záróakkordjaként. 2 – 3 szólamban adják elő klasszikus, illetve populáris darabok átiratait. Tagjaik között 8-24 éves korú növendékek szerepelnek, ami igazi kihívás kicsiknek – nagyoknak egyaránt. Műsoruk: G. Fr. Handel: Hornpipe; Trónok Harca c. filmzene

- A kamaracsoportokat egy szóló hangszeres előadás követte. A csellisták közül kiemelkedő eredményeket elérő Fóris Abigél tanuló vállalta, hogy az est folyamán szólóban is megszólaltatja hangszerét a közönség előtt. Nicola Porpora: F-dúr Szonáta 2. tételét játszotta. Felkészítő tanára: Hartyáni Zsuzsanna, zongorán közreműködött: Vajda Zsuzsanna.

- Musica Bella Vonószenekara. A zenekart vezeti: Dr. Szabó Balázs.
A Musica Bella Vonószenekar 2000-ben alakult a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium vonós tanszakának növendékeiből: alapítója és művészeti vezetője dr. Szabó Balázs zenetörténész-hegedűtanár. A zenekar tagsága a 3–4. osztályos növendékektől a továbbképzősökön át a zeneművészeti szakgimnázium növendékiig több korosztályból tevődik össze, évek óta 40 fő körüli állandó létszámmal. A játszott repertoár a reneszánsz és barokk zenéjétől egészen napjaink kortárs szerzőinek műveiig és az igényes populáris zenéig ível, az együttes évente átlagosan 4-5 koncertet ad. A 100 hegedűs rendezvény programjában ismeretlen olasz reneszánsz zeneszerző Alta Trinitá beata című egyházi kórusművének átiratát, majd három német táncot játszottak. Ez utóbbi mű a 17. században Csíksomlyón keletkezett Kájoni kódexből való.
Kamaracsoportok bemutatkozása
A kamarajáték bizonyos előtanulmányokat feltételez. Ezekben a műsorszámokban fellépők több éve gyakorolják hangszerjátékuk minél precízebb elsajátítását. Ahhoz, hogy a zene iránti örömteli hozzáállás fennmaradjon, szükséges a társas zenélés, azaz a közös munka biztosítása.
A kamaracsoportok közül a nagyobb zeneiskolai tanulók játéka kiemelkedő jelentőséggel bírt, hiszen mintát nyújt a kisebb tanulók számára. A nagyok az alábbi műsorszámokkal léptek színpadra: Ignaz Joseph Pleyel: Duó; John Williams: May The Force Be With You; Nino Rota: Keresztapa

- A „100 hegedűs” műsorszámok bemutatkozása. Az előadás ezen része gyakorlatilag a koncert fénypontját jelentették, amikor közel 100 fő tanuló egyszerre lépett színpadra és mutatta be 2 előadási darabon keresztül szüleiknek, a hallgatóságnak a zeneiskola vonós tanszakának tekintélyes létszámát, szakmai tudását. A gyerekek Burján Gabriella irányításával adták elő Elment a két lány és L. van Beethoven: Részlet az Örömódából című zenei darabokat.Fontosnak tartottuk, hogy az említett tanszak ismét megvalósíthassa a rendezvényt a hagyományok gondos ápolása, megőrzése céljából. A közös munka megvalósulása elősegítette a tanulók egymás közötti megismerését, illetve megerősítette elkötelezettségüket választott hangszerük irányába. A gyermekek fellépésükkel számot adtak tudásukról és egyben igazi értékeken alapuló élményekkel gyarapodtak. A rendezvény további lehetőséget biztosított a kapcsolatteremtésre, valamint egykori kollégák felkeresésére, meghívásukra. Összességében a „100 hegedűs” nap, melyen természetesen, csellisták és nagybőgő szakos tanulók is megszólaltatták hangszereiket, kifejezetten jól sikerült. A visszajelzések egyértelműen azt kérték, hogy mielőbb kerüljön megrendezésre egy újabb „100 hegedűs” projektnap, melynek szívből örülünk, hiszen jelzi az eredményes munkát.

A koncertet egy kisebb fogadás zárta, mely lehetővé tette a tanár-diák kapcsolatok elmélyülését, valamint szakmai kapcsolattartást a nyugalmazott kollégákkal. A rendezvény megvalósításához az Alapítvány felvette a kapcsolatot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatójával, így a nagylétszámú koncert a szimfonikus zenekar székházában került megrendezésre.Az est egyik kiemelkedő eseményének számított, hogy Hermann László – az iskola névadója, zeneszerző, hegedűművész – karmesterpálcáját az alapítvány elnöke, Bergerné Szőnyi Anna átadta az intézmény igazgatója, Király István részére. A bekeretezett karmesterpálca az iskola bejáratánál, az aulában került kihelyezésre. A rendezvényen kb. 260 - 300 fő vett részt.

A „100 hegedűs” koncert megvalósításában részt vett pedagógusok száma: 10 fő:
- Király István (nagybőgő tanár) – igazgató
- Bergerné Szőnyi Anna (hegedű – és mélyhegedű tanár, az alapítvány kuratóriumi elnöke)
- Lókodi – Sziklási Szilvia (hegedűtanár, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagja)
- Burján Gabriella (hegedűtanár, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagja)
- Guáthné Látos Zsuzsanna (hegedűtanár, szakértő pedagógus, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagja)
- Hartyáni Ágnes (hegedűtanár, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagja)
- Sárkány Katalin (hegedűtanár, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagja)
- Hartyáni Zsuzsanna (csellótanár, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar tagja)
- Györfi Zsófia (csellótanár)
- dr. Szabó Balázs (muzikológus, hegedűtanár, a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Karának tanára
- Vajda Zsuzsanna (korrepetítor)
- Varró János (népzenész)

3. Ütőhangszeres kurzus

Megvalósulás időpontja: 2022. december 10. Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
A támogatáson elnyert összeg kevesebb volt az igényeltnél, így egy kurzusvezetőt tudtunk felkérni a szakmai program megtartására, Hoff Marcell jazz - dobos személyében. Az ő segítségével és iránymutatásával vehettek részt a zeneiskolai tanulók egy interaktív kurzuson, mely lehetővé tette további szakmai fejlődésük elősegítését.

Az alapítvány a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósult III. Zánkai Zenetáborral, az ütőhangszeres kurzussal és a 100 hegedűs koncerttel kapcsolatban a szakmai beszámolót, valamint hivatalos logóját elhelyezte a taloseditalapitvany.hu weboldalán. A megvalósult pályázati programmal kapcsolatban a szervezet közösségi oldalán is hírt adott.

Az eredményes pályázat hírét szintén közzé tettük a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium honlapján és Facebook közösségi oldalán, valamint az alábbi hírek jelentek meg az eseményekkel kapcsolatban:
https://www.szekesfehervar.hu/100-hegedus-koncert-tobb-ev-kihagyas-utan-ismet-kozos-koncerten-a-vonosok
https://www.feol.hu/helyi-kultura/2022/11/100-hegedus-koncert-es-egy-karmesteri-palca
https://www.szekesfehervar.hu/szaz-vonos-zenesznovendek-kozos-koncertje
https://www.taloseditalapitvany.hu/100-hegedus-koncert-karmesterpalcaval-30-11-2022
https://hirnavigator.hu/hir/4228564-100-hegedus-koncert-es-egy-karmesteri-palca-galeria-video
https://videa.hu/videok/feol/zene/100-hegedus-koncert-szekesfehervaron-hegedu-vonos-Q2Z1QFjREUSYLWNc

HÁLÁSAN KÖSZÖNJÜK A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA TÁMOGATÁSÁT, ÉS BÍZUNK BENNE, HOGY TÁMOGATÁSUKKAL TOVÁBBI EREDMÉNYES PROGRAMOKAT VALÓSÍTHATUNK MEG!

Tisztelettel:Székesfehérvár, 2023. 01. 02. Bergerné Szőnyi Anna
kuratóriumi elnökTámogatóink

A Cookie-król - Azért használunk cookie-kat, hogy javíthassuk a böngészési élményt és a weboldalt.
További információért kattintson ide!